niceaassociation@gmail.com

info@niceader.org.tr

ÜYE OL
Sık Sorulan Sorular
Buradasınız: Anasayfa / Sık Sorulan Sorular
Sık Sorulan Sorular
Firmamız hakkında tüm merak ettiklerinizi aşağıdaki sorular içinde bulabilirsiniz
Erasmus+ Nedir?
Erasmus+, eğitim, kültürel, sportif ve iş deneyimi alanlarında bireylerin özellikle gençlerin kendilerini geliştirmelerine yarayan, Avrupa Birliği tarafından hazırlanmış bir programdır.
Erasmus+ Gençlik Değişimi (Youth Exchange) Nedir?
Erasmus+, Avrupa Birliği'ndeki en büyük eğitim, gençlik ve spor programıdır. Ana başlığı Erasmus+ olan bu program kapsamında eğitim, gençlik ve spor alanlarında birçok alt program bulunmaktadır. Bu alt programlardan en bilineni "Yüksek Öğrenim Öğrenci Hareketliliği" olan Erasmus programıdır. Erasmus programı çerçevesinde Erasmus gibi 50'nin üzerinde alt program bulunmaktadır. Bu alt programlardan biri ise eğitim veya yabancı dil şartı olmaksızın katılınabilecek, faaliyet süresi 5-21 gün arasında olan ve gruplar halinde katılabilecek gençlere yönelik hareketlilik faaliyetleridir. Bu projelere gençlik değişimi projeleri denir. Üniversite öğrencileri için Erasmus programı, yurtdışında eğitim görmenizi, bir dil sınavını geçmenizi ve Avrupa'daki ortak üniversitelerden birine kaydolmanızı gerektirirken, gençlik değişim projeleri genellikle gayriresmi gençlik grupları veya gençlik dernekleri gibi kuruluşlar tarafından yürütülür. Bir Gençlik Değişim projesine katıldığınızda, diğer program ülkelerinden veya komşu ortak ülkelerden akranlarla belirli konularda atölye çalışmalarına, eğitim oturumlarına, grup çalışmasına ve saha faaliyetlerine katılacaksınız. Gençlik değişim öğrencisinde, üniversite diploması, yabancı dil bilgisi, yeşil pasaport gibi şartlar aranmaz. 13 ile 30 yaş arasındakiler de dahil olmak üzere bu yaş grubundaki herkes bu programa katılmaktan yararlanabilir. Ayrıca her ülkeden her katılımcı grubuna 18 yaş ve üzeri bir grup lideri eşlik eder. Grup liderleri için üst yaş sınırı(30) yoktur. Gençlik değişimleri, komşu ortak ülkelerde en az iki program veya ortak ile yürütülür. Proje ortakları (gençlik kendi ülkelerinde faaliyetlere katılmak için gençlik grupları oluştururlar. Bu faaliyetlerin süresi 5 ile 21 gün arasında değişmektedir. Ayrıca projeye katılan katılımcıların seyahat, konaklama, yemek, vize vb. masrafları Avrupa Birliği kapsamında karşılanmaktadır.
Erasmus+ programlarında hangi ülkeler yer alıyor?
28 AB üyesi ülke (Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan)  AB üyesi olmayan program ülkeleri (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Makedonya ve Türkiye)  Üçüncü ülkeler (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ Cumhuriyeti, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus)
Erasmus+ faaliyetlerini nereden takip edebilirim?
Kendine en uygun Erasmus+ faaliyetini bulmak için birden çok seçeneğin bulunmakta. ESC(European Solidarity Corps), Gençlik Değişim programları gibi Erasmus+ programları, genellikle gayri resmî gençlik grupları veya gençlik dernekleri gibi kuruluşlar tarafından yürütülür. Bir programın kurucu ve partner kuruluşları sosyal medya hesapları üzerinden düzenli olarak katılımcı çağrılarına çıkarlar. Kuruluşların özel sosyal medya hesaplarından ziyade Facebook, Instagram vb. Sosyal medya mecralarında sırf katılımcı çağrıları yayınlayan ortak gruplar, sayfalar bulunmaktadır. Ayrıca, Gençlik alanında Avrupa öncelikli alanlarda çalışan yedi Kaynak Merkezinden oluşan bir ağ olan SALTO-YOUTH üzerinden de Eğitim Kursları, Gençlik Değişim programları, Avrupa Gönüllük Hizmeti(ESC) vb. programlara başvuru yapılabilir. Sonuç olarak, Erasmus+ projeleri yürüten kuruluşlar, genellikle projenin hedef kitlelerine sosyal medya üzerinden ulaşmaya çalışır. Bu tür projelerden haberdar olmak ve başvuru yapmak için gençlik dernekleri, gençlik örgütleri gibi kuruluşların sosyal medya hesapları sürekli olarak takip edilmelidir.
Erasmus+ programlarına nasıl başvururum?
Bir Erasmus+ projesinin kurucu veya ortak kuruluşları, katılımcı seçimi yapmak için genellikle Erasmus+ ile alakalı genel, ve projenin konusuyla alakalı spesifik bazı sorular içeren başvuru formu yayınlarlar. Genel olarak CV, fotoğraf vs. istenmeksizin başvuru formunun doldurulması yeterli olacaktır. Nicea Kültür ve Eğitim Derneği olarak, bir projenin gerçekleşme tarihinden 30-60 gün öncesinden katılımcı çağrıları için tek başvuru formu yöntemini kullanmaktayız.
Erasmus+ başvuru formunda nelere dikkat etmeliyim? Katılımcılar hangi kriterlere göre seçiliyor?
Erasmus+ programlarına 1 kere bile başvurmayı düşünmüş insanların ilk aklına gelen; Öğrencilik, dil, uzmanlık şartı aranmaksızın herkesin katılacağı bir programda katılımcılar hangi kriterlere göre seçilebilir oluyor. Evet, Erasmus+ gençlik değişim programlarında öğrenci olmak, dil bilmek, belli bir alanda uzman olmak gibi şartlar aranmamaktadır. Fakat, bu durum, katılımcıların kura sistemiyle seçildiği anlamına da gelmemektedir. Erasmus+ Gençlik Değişim programları, spesifik bir konu üzerine odaklanıp ve bu konu üzerinde gerçekleştirilmesi amaçlanan çıktıları gerçekleştirmek üzere hedef kitlelere(katılımcı profilleri) sahiptir. Örneğin; “Çevre”, “Yeşil” veya “Dijital” konu odaklı projelerden birine başvuran adaylar arasından, katılımcıların geçmiş gönüllülük çalışmalarının, hobilerinin, günlük yaşantısının, proje özelinde motivasyonunun bu alanlar ile ilgili olması beklenir. Bu, katılımcıların konu üzerinde deneyimli olması gerektiği anlamına gelmez. Proje konusu ile ilgili resmi bir çalışma yürütmüş olma şartı aranmamaktadır fakat, katılımcıların bu alana duydukları ilgi, adayın daha önceden katılmış olduğu yerel ve uluslararası gönüllülük çalışmaları, katılmış olduğu gayri resmî gençlik grupları faaliyetlerinden yola çıkarak anlaşılır. Projeye katılım için gereken motivasyona sahip olduğu düşünülen katılımcı adayların gönüllü olarak projenin konusundan bağımsız yerel faaliyetlerde bulunmuş olması büyük bir avantajdır.
Derneğinize üye olmak istiyorum ne yapmalıyım? Üyelik ücretli mi?
Öncelikle derneğimize üye olmak isteyen herkes herhangi bir ücret ödemeden bize katılabilir. Derneğimize üye olmak için yapmanız gereken tek şey niceaderiznik@gmail.com mail adresine iletişim bilgilerinizi içeren bir mail atmanızdır. Ardından görevli dernek üyemiz sizinle iletişime geçip üyeliğiniz için gerekli işlemleri başlatacaktır.
Derneğinize üye olmak için Bursa’da ikamet ediyor olmak gerekiyor mu?
Hayır, Türkiye’nin her tarafından dernek üyeliği için başvuru yapabilirsiniz.
Dernek üyeliği için herhangi bir yaş sınırı var mı?
Hayır. Tüm yaş grubundan bireyler rahatlıkla dernek üyeliğine başvurabilirler.
Dernek üyesi olmak yürütülen projelerde öncelik sağlar mı? Üye olmanın avantajları nelerdir?
Öncelikle projelerde yer almak için dernek üyesi olmanız başvuru-eleme aşamasında size hiç bir öncelik sağlamaz. Projelere başvuru yapan kişilere dernek üyelikleri sorulmaz ve hiç bir ücret talep edilmez. Fakat, derneğimize üye olan kişiler, yerel veya uluslararası olarak düzenlemiş olduğumuz faaliyetlerde rol oynayabilir, gönüllü çalışmalara katılabilirler.
"İADELİ KATILIM ÜCRETİ" nedir?
Söz konusu projeye seçilen katılımcılar projeye kesin katılım sağlayacaklarını beyan ettiklerinde kendilerinden projenin ilk günü iade edilecek şekilde 20 Euro katılım ücreti talep etme uygulamasıdır. Kesin katılım sağlayacağını beyan edip "İadeli Katılım Ücreti" ödeyen katılımcılar, katılımlarını iptal etmeleri durumunda bu ücret iade edilmez.
İptal durumu neden mağduriyet doğuruyor?
Seyahat masrafları, katılımını iptal eden kişinin kesinlik verdiği zamandan iptal ettiği zamana kadar değişkenlik gösteriyor ve yedekten gelen kişinin son dakika mecburi katılımından dolayı seyahat için ek ücretler ödemesine sebep oluyor. Katılımın iptal edilmesinden dolayı iade edilmeyecek olan katılımcı ücreti, yedekten gelen kişi için her ne kadar yeterli olmasa da seyahat desteği olarak aktarılıyor. Yani derneğimiz bu ücrete hiç bir şekilde el koymuyor ve kendisine yönelik katkı sağlamıyor.
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın