Sdgs 11: Sürdürülebilir Şehirler Ve Toplumlar!
18 Aralık 2023, Pazartesi
SDGS 11: Sürdürülebilir şehirler ve toplumlar!

İşte SDG 11'in bazı tanımları ve önemli yönleri:

Birleşmiş Milletler Tanımı: SDG 11, Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak "Şehirleri ve insan yerleşimlerini kapsayıcı, güvenli, dirençli ve sürdürülebilir hale getirme" olarak tanımlanır. Bu hedef, kentselleşme ile ilişkilendirilen zorlukları ele almayı ve sürdürülebilir kentsel gelişimi teşvik etmeyi amaçlar.

Kapsayıcı Şehirler: SDG 11, yaş, cinsiyet, engellilik veya sosyoekonomik durum fark etmeksizin her bireyin erişebilmesi gereken kapsayıcı şehirler ve topluluklar inşa etme ihtiyacını vurgular. Buna, herkesin hoşgeldin olduğu uygun fiyatlı konut ve kamusal alanlar da dahildir.

Güvenlik: Güvenlik, bu hedefin kritik bir bileşenidir. Bu, suçları azaltmayı, kentsel alanlarda güvenlik önlemlerini artırmayı ve sakinlerin refahını sağlamayı amaçlar.

Dayanıklılık: SDG 11 bağlamında dayanıklılık, bir şehrin doğal afetler, iklim değişikliği etkileri ve ekonomik durgunluklar gibi şoklara ve streslere karşı direnme ve toparlanma yeteneğini ifade eder.

Sürdürülebilirlik: Bu hedef, sürdürülebilir kentsel planlama ve gelişimin önemini vurgular. Bu, şehirlerin çevresel etkisini azaltmak, enerji verimliliğini teşvik etmek ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak önlemlerini içerir.

Altyapı ve Ulaşım: SDG 11, kentsel alanlardaki trafik sıkışıklığını ve kirliliği azaltmak için toplu taşıma sistemleri de dahil olmak üzere verimli ve sürdürülebilir altyapının geliştirilmesini teşvik eder.

Kültürel Miras: Kültürel mirasın korunması ve şehirler içinde kültürel çeşitliliğin teşvik edilmesi de SDG 11'in bir parçasıdır. Bu, şehir alanlarının benzersiz kültürel kimliklerinin korunduğunu sağlar.

Temel Hizmetlere Erişim: Temiz su, sanitasyon, sağlık hizmetleri ve eğitim gibi temel hizmetlere erişim, bu hedefin temel bir yönüdür. Bu, kentsel alanlarda hizmet sağlama konusundaki eşitsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçlar.