niceaassociation@gmail.com

info@niceader.org.tr

ÜYE OL
Sdgs 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
Buradasınız: Anasayfa / Bizden Haberler
9 Temmuz 2023, Pazar
SDGS 5: TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ
Bu hedef, eğitim, iş ve liderlik rolleri de dahil olmak üzere yaşamın tüm alanlarında tüm cinsiyetlere eşit fırsatlar ve haklar sağlamayı amaçlar.
SDGS 5: TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ

Kadın ve kızlara karşı tüm ayrımcılığı sona erdirmek sadece temel bir insan hakkı değil, sürdürülebilir bir gelecek için de hayati önem taşır; kadın ve kızların güçlendirilmesinin ekonomik büyümeye ve kalkınmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), cinsiyet eşitliğini çalışmasının merkezine koymuştur ve son 20 yılda dikkate değer ilerlemeler kaydedilmiştir. 15 yıl öncesine kıyasla şu anda daha fazla kız okula gitmekte ve çoğu bölgede ilköğretimde cinsiyet eşitliği sağlanmıştır.

Ancak işgücünde daha önce hiç olmadığı kadar çok kadın olmasına rağmen, bazı bölgelerde hala büyük eşitsizlikler vardır ve kadınlara sistemli olarak erkeklerle aynı çalışma hakları verilmemektedir. Cinsel şiddet ve sömürü, ücretsiz bakım ve ev işlerinin eşitsiz şekilde dağıtılması ve kamu görevlerindeki ayrımcılık hala büyük engeller olarak varlığını sürdürmektedir. İklim değişikliği ve felaketler, çatışma ve göç gibi durumlar kadınlar ve çocuklar üzerinde orantısız bir etkiye sahiptir.

Kadınlara eşit haklar tanımak, arazi ve mülkiyet, cinsel ve üreme sağlığı ile teknoloji ve internet konularında çok önemlidir. Bugün, daha önce hiç olmadığı kadar çok kadın kamuda görev yapmaktadır, ancak daha fazla kadın liderin teşvik edilmesi, daha büyük bir cinsiyet eşitliğine ulaşmada yardımcı olacaktır.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın