Sdgs 3: İyi Sağlık Ve İyi Yaşam!
25 Mayıs 2023, Perşembe
SDGS 3: İyi Sağlık ve İyi Yaşam!
İyi Sağlık ve İyi Yaşam: Bu hedef, tüm yaş gruplarındaki insanları sağlıklı yaşama teşvik etmeyi amaçlar ve bunun için gerekli olan sağlık hizmetlerine erişimi sağlamayı hedefler. Fiziksel aktivite vücudumuz ve sağlığımız üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumamıza yardımcı olur, kan şekerini düşürür; aynı zamanda bağışıklık sistemini ve akciğerleri güçlendirir, bu da hücrelere daha fazla oksijen ulaşmasını sağlar. Fiziksel aktiviteler aynı zamanda zihinsel sağlığımız üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Zihinsel bozukluklarla (depresyon, anksiyete bozuklukları dahil) mücadele etmeye yardımcı olur, stresle başa çıkmamıza ve kendimize zarar verici davranışların riskini azaltmamıza yardımcı olur. Fiziksel aktivite ayrıca uygun bilişsel fonksiyonların sürdürülmesine de yardımcı olur, nörodejeneratif hastalıkların gelişme riskini azaltır ve önceden teşhis edilmiş bozuklukların semptomlarını hafifletir. Sağlıklı bir yaşam tarzı aynı zamanda dengeli bir diyeti de içerir. Menüde sebzeler, meyveler, kuruyemişler, tohumlar, işlenmemiş et, yumurta, doymuş ve doymamış yağlar, sakatat ve süt ürünleri gibi vitaminler, mineraller ve lif kaynakları bulunmalıdır. Günlük menü ayrıca tam proteinler, yağlar ve karbonhidratlar gibi tüm makro besin öğelerini doğru oranlarda sağlamalıdır. Obezite günümüzde giderek yaygınlaşan hastalıklardan biridir. Ayrıca vücutta iltihaplanmaya ve işlev bozukluğuna katkıda bulunarak, tip 2 diyabet, insülin direnci, kardiyovasküler hastalık (özellikle kalp hastalığı ve inme), osteoartrit gibi kas-iskelet sistemi bozuklukları ve bazı kanserler (endometriyal, meme ve kolon) gibi diğer durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu durumlar erken ölüme ve önemli engellere neden olur. İyi haber ise şu ki aşırı kilo alımı ve obezite büyük ölçüde önlenebilir. Başarının anahtarı, tükettiğiniz kalorilerle harcadığınız kaloriler arasında enerji dengesi sağlamaktır. Sağlığımızı korumak için başlayabileceğimiz en mükemmel egzersiz yürüyüştür. Ancak sağlıklı bir yaşam tarzına başlamadan önce, bir doktor ve bir beslenme uzmanı ile iletişime geçmek faydalı olacaktır.
Hadi yürüyüşe çıkalım!